Produkty

Krůtí perkelt

    Pravý perkelt se vaří z cibule, masa a papriky, no a ještě se dělá na nějakém tuku. Můj perkelt má správný technologický postup, ale obsahuje více surovin.     Na sádle pomalu osmažíme 2 velké nakrájené cibule, ke konci přidáme pár nakrájených stroužků česneku. Zasypeme...
+

Kuře na paprice a noky

    Kuře na paprice, spíše velké kuřecí stehno na paprice. Ale proč vařit celé kuře, když stačí jeho část. A domácí noky k tomu, no prostě něco výborného.       Na sádle pomalu osmažíme 1 nadrobno nakrájenou menší cibuli, přidáme červenou mletou papriku a vložíme osolené...
+

Zelňačka

    Zelňačka je pro mě spíše jídlo pro zimní dny, a to ji vařím z kysaného zelí. Ale proč si ji neudělat i v létě, když je venku chladno a sklízí se krásné ranné zelí.     Pracovní postup je u všech mých zelňaček následující. Na sádlo dám zesklovatět nakrájenou...
+

Boloňská omáčka

    Boloňská omáčka má určitě hodně hezkých českých variant a já právě budu zapisovat jednu z nich. Moje se liší tím, že do ní nedávám víno, protože ho v jídle nemáme rádi. My ho máme raději k jídlu.     Jak ji tedy vařím já. Do hrnce dám trošku olivového oleje, na kterém nechám...
+

Hovězí na slanině a česneku

    Hovězí maso z krku je výborné na guláš, ale také se šťávou na slanině a česneku.        Nejdříve je potřeba si vše připravit a nakrájet a potom jen přidávat do hrnce. Nejlépe do papiňáku. První jde do hrnce lžíce sádla a 10 dkg slaniny na kostičky, která se za...
+

Bílá smetanová omáčka

My ji nazýváme smetanová omáčka, jinak se jí všude jinde říká bešamel. Do bešamelu, základní omáčky pro další úpravu, se správně dává muškátový oříšek, já dávám bílý pepř.   Myslím si, že není na škodu zapsat její přípravu. Obzvlášť, je-li  u nás tak oblíbená. Z másla a hladké mouky...
+

Hovězí na divoko

    Hovězí na divoko se připravuje hodně podobně jako svíčková. Liší se jen malými detaily, takže když ho chceme vařit, musíme mít hovězí maso, zeleninu, smetanu a koření. Potom ještě pár ingrediencí. Ale ty když budou chybět, nevadí. Bude svíčková.        Naklepané,...
+

Fazulnica

    Je to taková rychlá polévka a trošku se liší od té, která se u nás kdysi vařívala. Rychlá je v tom, že používám předchystané potraviny. Zeleninu mám nastrouhanou a naporcovanou v mražáku, prolisovaný česnek v oleji v ledničce a fazole kupuji v plechu. A to se potom vaří jedna...
+

Dušená mrkev s vepřovým masem a šafránovou rýží

    Mám ráda dušenou mrkev s vepřovým masem.Také by se to mohlo jmenovat dušené maso s mrkví, ale té mrkve dávám trochu víc než masa. Šafránová rýže dodává tomuto pokrmu pěkné sladění barev, protože je v ní šafránu jen jako šafránu.     Nakrájím si nadrobno cibulku a dám ji...
+

Říkám tomu rizoto

    Říkám tomu rizoto, přestože tam není ani víno ani máslo  a je to takové to naše. Je to rýže smíchaná s něčím. V mém případě s kuřecím masem a žampiony.       A jak se smíchá toto všechno? Určitě ne syrové, jak je dnes zvykem říkat "raw", ale tepelně připravené,...
+